Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

10 αλήθειες για το τσιγάρο

Το κάπνισμα θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες μάστιγες του εικοστού πρώτου αιώνα.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κατατάξει την εν λόγω συνήθεια ως αρρώστια μιας και σκοτώνει χιλιάδες άτομα ετησίως.

Παρακάτω θα παρουσιασθούν δέκα γεγονότα για το κάπνισμα, που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν.







1.Το κάπνισμα σκοτώνει 100.000 άτομα το χρόνο,δηλαδή τέσσερις φορές περισσότερα απ' ότι τα τροχαία ατυχήματα,το αλκοόλ,οι τοξικές ουσίες και οι αυτοκτονίες μαζί.


2.Σχετικές έρευνες έχουν δείξει ότι το κάπνισμα μειώνει την λεγόμενη "προγραμματιστική μνήμη",δηλαδή το μυαλό ενός καπνιστή δεν είναι σε θέση να κάνει κάποιες ενέργειες την κατάλληλη στιγμή.


3.Το κάθε τσιγάρο περιέχει τουλάχιστον 4.000 θανατηφόρα συστατικά μεταξύ των οποίων είναι DDT,το ξύδι,η ακετόνη καθώς και το αρσενικό.


4.Η κύρια ουσία του καπνού,η οποία ευθύνεται για τον εθισμό του ατόμου είναι η νικοτίνη και στο εμπόριο χρησιμοποιείται ως εντομοκτόνο.
Αξίζει να αναφερθεί ότι αν χορηγηθεί ενέσιμα σε άνθρωπο η ποσότητα νικοτίνης που περιέχει ένα τσιγάρο,θα τον σκοτώσει ακαριαία.


5.Το τσιγάρο στερεί χρόνια ζωής.Επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ένας καπνιστής θα πεθάνει δεκατέσσερα χρόνια νωρίτερα από ένα μη καπνιστή.


6.Ένας καπνιστής έχει λιγότερο δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα από ένα μη καπνιστή.Συνεπώς οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχονται στο αίμα του είναι λιγότερες πράγμα που τον κάνει πιο ευάλωτο σε αρρώστιες.


7.Η βιομηχανία καπνού έχει κέρδος 400 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο.


8.Οι κυβερνήσεις των χωρών αναγκάζονται να φορολογούν ολοένα και περισσότερο τα είδη καπνού διότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα ασφάλιστρα και τα έξοδα νοσηλείας των καπνιστών.


9.Το κάπνισμα ευθύνεται για δεκαεννέα είδη καρκίνου καθώς και για πολλαπλά καρδιαγγειακά και παθολογικά νοσήματα.


10.Οι γυναίκες που καπνίζουν κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν αρκετές πιθανότητες να φέρουν στον κόσμο βρέφη με σοβαρές δυσμορφίες.